17 Mayıs 2012 Perşembe

Gezilecek yerler: Fr.Guyanası


 GEZİLECEK YERLER

 3-Fransız Guyanası

   Bugün sizlere; bayrağı, başkenti ve yaklaşık 200.000 kişilik nüfusu olan, ama bağımsızlık tarihi olmayan bir ülkeden, daha doğrusu "ülkecik"ten bahsedeceğim.
   Fransız Guyanası, kimimizin aynı Tasmanya Canavarı gibi bir hayvan zannettiği, kimimizin Paris'i gezerken gördüğü Fransız haritasında "Aaa, Fransa'nın burda da toprağı varmış" dediği bir "ülkecik"
   Bu ülkenin bilinen en büyük özelliği, zamanında Fransızların "Şeytan Adası" denilen Fr.Guyanası açıklarındaki bir adayı hapishane haline getirmeleri. Yaklaşık 80.000 mahkum, bu adada yıllarca insanlıktan uzak şartlarda çalıştırılmıştır.(Bu olayı dünyanın öğrenmesi Steve McQueen veDustin Hoffmann'ın oynadığı "Papillon" filmiyle sağlanmıştır.)
"Papillon" film afişi
   Fransızların burada şöyle bir etkisi de var, eğer ki siz bir alanda başarılı olduysanız sizi Fransa'ya getiriyor. Bu şekilde Fransız olan pek çok kişi var. En meşhuru herhalde Cezayir asıllı Zidane'dır, Bernard Lama ise Guyana'lı. Tabii ki Fransız vatandaşı buradaki bireyler ama 3.Dünya'nın Fransız vatandaşı.
   Gündemi her zaman yakından takip edenler bu küçük ülkeciği bizim Türksat uydularımızın uzaya fırlatıldığı ülke olarak da hatırlayabilirler. Ekvator'a yakın ülkeler atmosferin ince olmasından dolayı daha müsait ama niye Kazakistan'dan göndermiyoruz, ben de bilmiyorum.
   Burada öyle müthiş tatil mekanları yok. Ama başkent Cayenne'deki ucuz halk pazarlarını gezerken Güney Amerika'nın o otantik havasına kapılabilirsiniz. Amazon'da yetişen bu otantik meyvelerin tadına mutlaka bakmalısınız. Hilton, Shareton gelmemiş diye gidilmez buraya demeyin. Anadolu'nun kuru toprakları yerine sürekli yağış alan, çok çok yeşil ormanlarda ülkenin iç kesimlerine ilerlemek bir hayli keyif verecek. Ya da nehirlerden içerilere ulaşım yapabilirsiniz. Elde palayla ormanın içinde sinek saldırısına uğramanın neresi keyifli diyorsanız, tek seferle Balear Adaları'nda müthiş bir tatil sizi bekliyor.
   Bir küçük ülkeciğin daha sonuna geldik.
   Başka bir ülkede, görüşmek üzere...
"Fr.Guyana'sında bugün turistik amaçlı gezilen, zamanında mahkumların ayaklarının zincirlendiği Şeytan Adası'ndaki hapishane"

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Scroll To Top