1992: Saturday Night Live - Nirvana Gitar&Vokal: Kurt Cobain / Bas Gitar: Krist Novoselic / Bateri: Dave Grohl
Grubun kurucusu Grohl yıllar içerisinde farklı evrelerden geçerek popüler kültürdeki yerini sağlamlaştırdı. Onu son dönemde temsil ettiği tarzın popüler kültürdeki temsilcisi olarak takip etmeye alıştık. Bir Hollywood müzikalinde karanlıklar lordu rolünde, bir belgeselde yönetmen koltuğunda ve TV'de "Kırılan bacağına rağmen sahne şovuna devam eden tuhaf müzisyen" başlıklı haberlerde gördük.
2015: Sahneden atlayıp ayağını kıran Dave Grohl tıbbi müdahale sornası konsere devam ediyor.
Elektronik müziğin tahtını giderek sağlamlaştırdığı, müzikte notaların geri plana itilip ritmin ön plana geçtiği son yıllarda, rock elçisi rolüne bürünen Dave Grohl'ün, bir yandan temsil ettiği müzik türünün köklerine bağlı kalıp diğer yandan popüleritesini koruma çabası takdire şayan. Gelin bunu nasıl yapıyor kısaca göz atalım.
Hikayeye 1994'ten başlamak yerinde olur. Dönemin popüler grunge grubu Nirvana'nın bateristi Grohl, Kurt Cobain'in intiharı sonrası grubun dağılmasıyla kendi rotasını çizmeye karar verdi. Her ne kadar Cobain ve Grohl'ün aralarının pek iyi olmadığı söylense de, grup arkadaşının ölümünden oldukça etkilenen Grohl, bu beklenmedik kaybın etkisini hafifletmek için amatör bir müzik projesine başladı. Yıllardır biriktirdiği tamamı kendine ait parçalara tüm enstrümanları kendi çalarak eşlik ettiği bir albüm kaydetti. Tek kişilik bir albüm olmasına rağmen Grohl'un ismi kayıtta geçmiyordu, hatta tek kişiye ait izlenimi vermemesi için çoğul eki içeren bir ismi, Foo Fighters'ı seçtiğini söylüyordu. Bu ismin hikayesine az sonra değineceğim. 1994'te bu amatör kayıttan kopyalanan 100 kaseti çevresine dağıttı.
Aşağıdaki resimde bu kasetlerden biri görünüyor... Bir röportajında "Kasetleri herkese dağıtıyordum, bir çocuğun yanıma gelip Nirvana hayranı olduğunu söylemesi kaseti kapması için yeterliydi" diyor.
![]() |
1994: İlk albüm |
1994: Dave Grohl, yeni albümü yayınlanana kadar Tom Petty'nin grubunda davul çalıyor hatta kısa bir turneye çıkıyorlar. Videoda Tom Petty and Heart Breakers'la birlikte Saturday Night Live'da görüyoruz.
Sözün kısası müzik çevrelerinde beğenilen amatör kayıttaki parçaların tekrar ancak bu sefer daha profesyonelce kaydedilmesi için yeni ticari anlaşmalar yapılıp, gruba yeni elemanlar eklendi. Grohl de bagetlerini bir kenara bırakıp gitarını aldı ve mikrofona geçti ve kayıt tamamlandı. Grupla aynı ismi taşıyan albüm kendine has tarzıyla ses getirdi, ABD'de bir milyondan çok sattı.
![]() |
1995: İlk ticari albüm. İlk albümdeki bazı şarkılar uçurulmuş. |
![]() |
Olası Sabah Manşeti: İşte O Silah. |
![]() |
Gerek albüm kapaklarında gerek şarkı sözlerinde bilim kurgu kültürüne, gökyüzüne sıkça atıfta bulunulduğu söylenebilir. İsmi uçan daireler olan bir gruptan beklenen şeyler bunlar. |
Müzik eleştirmenleri ilk Foo Fighters albümündeki müzik tarzı için post grunge - alternatif rock'ı uygun görmüşler. Karşılaştıracak olursak Nirvana'daki melankolik hava dağılmış, biraz mizahi, rahat, umursamaz ve daha güçlü bir sound (bu zımbırtıyı da kullanmayı hiç sevmem ama ses tam karşılamıyor gibi anlamı) gelmiş. Özellikle This is a Call gibi grunge tarzında pek rastlamadığımız neşeli diyebileceğimiz şarkılar, Big Me'nin lise mezuniyet şarkılarını andıran iyimserliği ve Mentos reklamına göz kırpan klibi de Foo Fighters'ın farklı bir tarza evrildiğini, Nirvana'nın ekmeğini yemek gibi bir niyetinin olmadığını gösteren şeyler. Ancak aynı albümden "I'll Stick Around" buram buram Nirvana kokuyor.
1996: İkinci klip "Big Me"'ye çekiliyor. Sürekli gülümseyen insanlar ve her derdin devası Footos.
Kaynaklar:
http://www.fooarchive.com/features/knov09.htm
https://www.discogs.com/Foo-Fighters-Foo-Fighters-Rough-Mixes/release/6388352
http://www.clashmusic.com/news/foo-fighters-on-their-band-name
https://pitchfork.com/reviews/albums/foo-fighters-concrete-and-gold/
0 yorum:
Yorum Gönder